Afvallen: daarom lukt het nu wel - koolhydraatverslaving » Your Natural Life

scale-2396062_640-1.jpg

Eerder besprak ik deze reeks 2 andere struikelblokken bij het afvallen: lage verbranding en trage schildklier.

In bovengenoemde reeks bespreek ik nu de koolhydraatverslaving. Dit komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Ook dit is een flink struikelblok als het gaat om afvallen.

Hoe ontstaat een koolhydraatverslaving

Een koolhydraatverslaving ontstaat doordat je, zonder dat je dit gemerkt hebt, je stemming positief weet te beïnvloeden door het eten van meer koolhydraten ofwel suikers. Wanneer je koolhydraten uit je voeding probeert weg te laten merk je dat vooral op het emotionele vlak. Je word prikkelbaar, kunt minder goed tegen stress of wordt ronduit somber. Hierdoor raak je letterlijk aan koolhydraten verslaafd. Je gebruikt koolhydraatrijke voeding als een soort “medicijn” om je beter te voelen.

Een koolhydraatverslaving veroorzaakt niet alleen overgewicht maar kan, door een lange periode van verkeerde voedingskeuzes, ook hyperinsulinemie en diabetes type 2 veroorzaken.

Een verslaving aan koolhydraatrijke voeding wordt veroorzaakt door een stoornis in de serotoninehuishouding. Er wordt door je lichaam niet voldoende serotonine aangemaakt, of het beschikbare serotonine wordt te snel afgebroken. In beide gevallen beschikt je lichaam niet over voldoende serotonine om goed te kunnen functioneren.

Serotonine werkt zowel als een hormoon (een stof die signalen in het lichaam doorgeeft) en als een neurotransmitter (een stof die signalen in het zenuwstelsel doorgeeft). Serotonine beïnvloedt niet alleen je stemming, emotie en slaap maar ook je eetlust. Het eten van koolhydraten verhoogt de serotonineproductie, het eten van eiwitten heeft dit effect niet.

Mensen met een koolhydraatverslaving zijn dus niet geholpen met een koolhydraatarm en suikervrij dieet. Deze mensen beschikken maar over een marginale hoeveelheid serotonine en worden somber als ze te weinig koolhydraten eten, bijvoorbeeld tijdens een Atkins of ketogeen dieet.

Bij vrouwen is het serotonineniveau vaak extra laag rond het begin van de menstruele cyclus. Een groot aantal vrouwen compenseert deze lage serotoninespiegel door extra koolhydraten te eten. Vooral vrouwen met het premenstrueel syndroom (PMS) hebben hier last van. Het volhouden van een dieet is voor deze groep vrouwen in die periode dan extra moeilijk.

Vaak worden mensen met een koolhydraatverslaving door de gezondheidszorg verkeerd gediagnosticeerd omdat er bij hen slechts sprake is van een zeer lichte vorm van depressie, die niet opgemerkt wordt. Men neemt ten onrechte aan dat het eten van te veel snoep en snacks door een verkeerd eetgedrag wordt veroorzaakt. Gezondheidsinstanties willen dit eetgedrag vaak via gesprekstherapie corrigeren. Een gesprekstherapie over eetgedrag kan heel nuttig zijn, maar praten verhoogt het serotonineniveau niet en dat is nou juist de kern van het probleem bij een koolhydraatverslaving.

Weet je zeker dat je een koolhydraatverslaving hebt?

Misschien heb je je al duidelijk herkend in voorgaande tekst over koolhydraatverslaving maar kijk voor de zekerheid toch nog even naar de volgende stellingen.

  • Als ik terug kijk op mijn leven ben ik niet erg gelukkig geweest.
  • Ik ben een vrouw en een aantal dagen voor het begin van mijn menstruatie ben ik geïrriteerder, emotioneler of neerslachtiger dan gemiddeld.
  • Ik zou er alles voor over hebben om de rest van mijn leven gelukkig te zijn.

Als je één of meerdere van deze stellingen met “ja” beantwoordt en je voeding met snel verteerbare koolhydraten niet kunt laten staan, dan is de kans groot dat je een koolhydraatverslaving hebt.

Om het zeker te weten zou je de zero-carb-test kunnen doen.

Om dan toch te kunnen afvallen is het belangrijk eerst de koolhydraatverslaving aan te pakken voordat het afvallen kan beginnen. De oplossing wordt gezocht in het op orde brengen van de serotoninehuishouding. De orthomoleculair therapeut kan je daarbij helpen.

 

Bron: SLIM

Yvonne Kuijpers

Instagram

Dit foutbericht is alleen zichtbaar voor de WordPress admins

Fout: geen feed gevonden.

Ga naar de instellingenpagina van Instagram Feed om een feed te maken.

Kennismakingsgesprek van 20 min. is gratis!

Kennismakingsgesprek van 20 min. is gratis!

Meld je aan voor maandelijkse inspiratiemail en ontvang de allerbeste tips voor jouw gezondheid.

Je bent succesvol aangemeld