
AFVALLEN..schiet jij ook al in de stress bij het idee dat je op een of ander dieet moet om van je overgewicht af te komen? Heb je alles al geprobeerd, heb je eindeloos gesport, ben je kilo’s afgevallen en vervolgens weer aangekomen, plus een paar extra kilo erbij, en het heeft allemaal niet geresulteerd in blijvend gewichtsverlies? Lees dan even verder.
Afvallen is niet zo eenvoudig als meer calorieën eruit dan erin. Tuurlijk, hou het een tijdje vol en je valt af. Maar je houdt het niet eindeloos vol en als je gekozen hebt voor een caloriearm dieet waar de belangrijke voedingsstoffen uit geschrapt zijn, heb je alleen maar schade toegebracht aan je lichaam. Misschien is je metabolisme vertraagd geraakt, je hormoonhuishouding uit balans of heb je spiermassa afgebroken in plaats van lichaamsvet,
Elk mens, elk lichaam is anders. Wat voor de één werkt, werkt voor de ander niet. Maar ik weet één ding zeker. Ook jij kan afvallen, op jouw manier.
Maar hóe dan? Allereerst moet je af van het idee dat je (weer) op een dieet gaat. Je moet namelijk je leefstijl blijvend veranderen. Vervolgens moet je er achter komen waarom jouw lichaam vet opslaat en niet vet verbrandt.
Bij Your Natural Life krijg je een uitgebreid intakegesprek van 1,5-2 uur en daarin kijken we naar jou als geheel mens, lichaam en geest. Waar kan je dan aan werken:
- Voeding. Om tot resultaat te komen ga je je lichaam voeden en niet alleen maar vullen, met echte onbewerkte oervoeding (evt. tijdelijk koolhydraatarm). Dat is voeding waar je energie van krijgt, zodat je ook weer zin krijgt om te bewegen.
Als je daarmee niet afvalt, is er misschien een onderliggend probleem wat eerst opgelost moet worden. En om te achterhalen wat dat probleem is, moet je puzzelen, samen met je orthomoleculair therapeut.
Want wat kan er aan de hand zijn?
- Stress en hormonen. Bij chronische stress, wordt afvallen moeilijk. Je stresshormonen zijn actief en brengen allerlei andere hormonen uit balans. Bijvoorbeeld de geslachtshormonen. Zo zie je vaak dat mensen die veel stress hebben een verminderd libido hebben. De spijsvertering komt dan op een lager plaatsje in de volgorde van belangrijkheid te staan. Het lichaam is druk met het verwerken van en reageren op de stress. Maar stress heeft ook invloed op de hormonen insuline, schildklierhormoon, dopamine, serotonine en.. welke eigenlijk niet.
De omstandigheden kunnen niet altijd veranderd worden, maar wel hoe je ermee omgaat.
Een ongezonde leefstijl kan tot gevolg hebben dat je insulineresistent raakt. Je cellen worden ongevoelig(er) voor insuline, waardoor glucose niet meer goed de cellen in kan. Als deze situatie langdurig blijft bestaan kan dit leiden tot Diabetes type 2.
Als het hormoon insuline uit balans is, raken op den duur andere hormonen ook uit balans. Bijvoorbeeld cortisol, het (anti)stresshormoon. Ook voor cortisol kunnen cellen ongevoelig raken, waardoor je minder goed stress kunt hanteren. En een overproductie van cortisol leidt uiteindelijk tot meer vetopslag. Of het hormoon leptine, waardoor je verzadingsgevoel verstoord kan zijn. Het is dus belangrijk ervoor te zorgen dat je hormonaal weer in balans komt.
- Spijsverteringsproblemen en darmen. Misschien heb je maag- of darmproblemen. Veel mensen hebben last van maagzuur, buikpijn, verstopping of juist diarree, of een afwisseling daarvan. Als de spijsvertering niet goed werkt, wordt je eten niet goed verteerd, neemt je lichaam de voedingsstoffen niet goed op en dat geeft vaak weer vermoeidheid, huidproblemen, allergieën en vele andere problemen. Het kan ook zijn dat je alvleesklier (het gedeelte dat spijsverteringsenzymen afgeeft) niet goed werkt, of de galfunctie. Darmen worden ook wel het 2e brein genoemd. Een goed functioneren van de darmen is heel belangrijk. Als gevolg van een ongezonde leefstijl kan het zijn dat je een “lekkende darm” hebt ontwikkeld. Dit kan weer tot gevolg hebben dat je een laaggradige ontsteking krijgt, wat dan weer kan leiden tot allergieën en andere immuunsysteem gerelateerde aandoeningen.
- Schildklier. Het schildklierhormoon werd eerder al genoemd. Als je schildklier te traag werkt, werkt je “verbrandingsoven” ook niet goed. Een trage schildklier wordt vaak niet herkend door huisartsen, doordat meestal niet alle schildklier bloedwaarden meegenomen worden in een bloedonderzoek. Na een uitgebreid bloedonderzoek kan goed vastgesteld worden of je schildklier goed werkt.
- Bewegen. Te weinig bewegen. Dat lijkt een inkoppertje, maar is toch vaak een probleem. Hoewel je meer bereikt met het juiste voedingspatroon, is bewegen wel belangrijk. Maar het zit in de kleine aanpassingen in je dagelijkse beweegpatroon. Het is echt niet nodig om 4 keer per week naar de sportschool te gaan. Het is heel goed mogelijk met gepaste beweging, zoals effectieve oefeningen die je thuis kan doen, je lichaam aan te zetten tot vetverbranding en opgeslagen vet te verliezen. Het is belangrijk een vorm van bewegen te zoeken die bij jou past;
- Ontspanning en slapen. Wetenschappelijk onderzoek heeft laten zien dat mensen die slecht slapen moeilijker afvallen. Tijdens je slaap vinden er allerlei belangrijke processen plaats die je gezondheid ten goede komen. Belangrijk dus om ervoor te zorgen dat je voldoende ontspanning in je leven hebt en uitgerust uit bed komt.
- Emotionele blokkades. Vaak blijkt dat mensen die niet kunnen afvallen emotionele blokkades hebben. Dit kunnen gebeurtenissen zijn uit het verleden, die maar moeilijk losgelaten kunnen worden. Soms is het noodzakelijk om eerst hieraan te werken voordat het afvallen gaat lukken.
Dit is een kort overzicht van een aantal zaken die ten grondslag kunnen liggen aan het niet kunnen afvallen, maar de lijst van mogelijkheden is lang. Het ligt vaak ook niet aan één ding maar aan een combinatie van factoren. Daarom is afvallen ook zo moeilijk.
Voor de mensen die veel moeite hebben met afvallen: we kunnen we je helpen om te achterhalen waarom het je voorheen niet gelukt is om af te vallen. Zodra de puzzel gemaakt is en het ontbrekende stukje gevonden, kan je gaan werken aan de oorzaken en toewerken naar een gezond lichaam die in staat is om vet te verliezen. Door een blijvende aanpassing van je leefstijl slaap je beter, krijg je meer energie, val je af en.. blijven de kilo’s er ook af.
Bij Your Natural Life kunnen ook mensen terecht die geen achterliggende problematiek hebben en bijv. een paar vakantiekilo’s, ik-moet-binnenkort-in-de-jurk-kilo’s of mijn-kleding-wordt-net-te-strak-kilo’s kwijt willen. Daarvoor hebben we een mooi 3-fasen programma van 2 maanden, waarin je meteen kan leren wat nu een gezond eetpatroon is, met weekmenu’s en ondersteunende supplementen.
Wil jij ook werken aan een gezonde leefstijl en eens en voor altijd van je overgewicht af? Maak dan eens een kennismakingsgesprek.
Het kennismakingsgesprek is altijd gratis en verplicht je tot niets. Tijdens dit gesprek kunnen we je uitgebreid toelichten hoe we je kunnen helpen. En daarna beslis jij of je de uitdaging aandurft. Aarzel niet en maak een afspraak!