Waarom afvallen vaak niet lukt - maar nu wel | Your Natural Life

appetite-1239056_1920-1-1280x853.jpg

Het lijkt wel of iedereen om mij heen één of ander dieet doet. Het eiwitdieet, soepdieet, brooddieet, noem ze maar op. Over het algemeen gericht op caloriebeperking en zo min mogelijk vet, begeleid door shakes en veel “gezonde tussendoortjes”. En de kilo’s moeten er zo snel mogelijk af, want over 2 weken moet de bikini uit de kast in verband met een onverwachte weekje strandvakantie of die feestjurk blijkt ineens een maatje te krap, we herkennen het allemaal.

Waarom afvallen vaak niet lukt? Als mensen naar mijn praktijk komen om af te vallen en ik vertel dat ze geen calorieën hoeven te tellen, worden ze heel blij maar kijken me ook ongelovig aan.

Jaren hebben ze allerlei puntendiëten gedaan: als ik toch die appelpunt neem.. dat kan, maar dan kan ik vanavond niets meer eten, of: als ik maximaal 1000 calorieën per dag eet en meer beweeg op een dag, moet ik wel gaan afvallen.

Dat lukt ook wel.. tijdelijk. Maar uiteindelijk komen de kilo’s er geleidelijk weer aan als het programma of dieet afgerond  is en het oude voedingspatroon weer in ere hersteld is. Want uiteindelijk hou je het niet vol op alleen maar wilskracht.

Maar hoe moet het dan? Ik zal een tipje van de sluier oplichten. De leefstijl moet blijvend aangepast worden. Het gaat niet om de hoeveelheid calorieën. Het gaat er allereerst om uit welke voedingsbronnen de calorieën komen. Het gaat erom dat je je lichaam voedt en niet alleen maar vult. Als je lichaam de juiste voedingsstoffen binnenkrijgt, heb je geen “honger”, wordt je lichaam gezonder en krijg je veel meer energie. En een gezonder lichaam kan afvallen.

Als mensen overgewicht hebben, moet er eerst gekeken worden naar de óórzaak van het overgewicht. Waaróm is het lichaam vet gaan opslaan? En dat is meestal niet alleen maar het resultaat van te veel eten en te weinig bewegen.

Stress is bijvoorbeeld een grote factor in ons drukke leventje. Een drukke baan plus kinderen die dagelijks van hockey naar vioolles en andere clubjes moeten worden gebracht, misschien ben je noodgedwongen ook nog mantelzorger of heb je een heftige gebeurtenis ervaren en is je lichaam in een chronische stress-stand komen te staan.

Als je te veel stress hebt, val je moeilijk af. Het lichaam is dan drukker met andere processen dan de spijsvertering, die verdwijnt naar een andere plaats in de rangorde en er worden hormonen actief die het vet opslaan bevorderen.

Het is dus belangrijk om stress aan te pakken voordat je gaat afvallen. Kan je je leven anders organiseren, hulp vragen, meer rust inbouwen, misschien eens naar yoga of een andere ontspannende hobby doen?

Ik zal regelmatig oorzaken bespreken van het niet kunnen afvallen en tips geven waardoor het wel gaat lukken. Ben je ook nieuwsgierig? Like dan mijn facebookpagina en ontvang een nieuwe tip!

 

Yvonne Kuijpers

Kennismakingsgesprek van 20 min. is gratis!

Kennismakingsgesprek van 20 min. is gratis!

Meld je aan voor maandelijkse inspiratiemail en ontvang de allerbeste tips voor jouw gezondheid.

Je bent succesvol aangemeld