Net als andere huidklachten is acné een aandoening die veel impact kan hebben op je leven.
‘s Ochtends kijk je eerst in de spiegel hoe je huid eruit ziet en vaak bepaalt dat al hoe je dag eruit ziet. Veel mensen ervaren het als zeer belastend om huidklachten te hebben.
Ik zie veel mensen die al jaren naar een oplossing zoeken. Overal geweest: schoonheidsspecialiste, huidtherapeut, huisarts en dermatoloog. Helaas is behandeling van de buitenkant alleen ook bij acné niet voldoende en is een aanpak van binnenuit noodzakelijk.
Bij acné is er sprake van:
Het is het belangrijk te achterhalen wat de oorzaak is van je klachten.
Lees hier hoe ik één van mijn cliënten heb kunnen helpen.
Rosacea is een moeilijk te behandelen aandoening. Vanuit huisarts en dermatoloog komt er vaak geen adequate oplossing. Een aantal processen in het lichaam verlopen niet goed en dat uit zich via de huid. Het kost meestal tijd om rosacea te verlichten of elimineren, maar soms is de oplossing ook heel eenvoudig. Dit hangt af van de oorzaak van de rosacea.
SOORTEN ROSACEA
1) ETR: erythematotelangiectactic rosacea: roodheid, blozen en zichtbare bloedvaten in het gezicht
2) Papopustular rosacea: acné-achtige puistjes, vaker bij vrouwen in de overgangsleeftijd bij hormonale schommelingen
3) Rhinophyma: een zeldzame vorm met verdikking van de huid van de neus, dit treft vaak mannen
4) Oculaire rosacea: de symptomen uiten zich vooral rond de ogen en het geeft irritatie. In ernstige maar zeldzame gevallen kan het leiden tot letsel aan de ogen.
SYMPTOMEN
+ roodheid in het midden van het gezicht, wangen, voorhoofd en neus
+ verdikking van de huid, op neus en wangen
+ zeer gevoelige huid die weinig verdraagt. Bepaalde cremes of voeding kunnen de huid rood maken of laten gloeien
+ kleine bloedvaatjes in het gezicht kunnen opzwellen en ontsteken
OORZAKEN
+ Vasculair: onder invloed van de zon wordt een bepaald eiwit actief
+ Bacterieel: bacteriën in darmen/maag vormen het probleem
+ Cathelicidin peptide: verdedigingsmechanisme van huid/darm die ontstekingsreacties geeft in de huid
+ Demodexmijt: vaak is dit niet de oorzaak. De bacterie die daarop leeft is de oorzaak en wordt overactief
ECZEEM OF ATOPISCHE DERMATITIS
Atopische dermatitis – of atopisch eczeem – is een van de meest voorkomende chronische inflammatoire huidziekten. Het is een allergische huidaandoening die gepaard gaat met droge huid, jeuk, rode vochtige huiduitslag, blaasjes, schilfers en korstjes. Het ontstaat vaak al op heel jonge leeftijd, maar kan ook op volwassen leeftijd nog verschijnen.
Atopisch eczeem is een onderdeel van het zogenaamde atopisch syndroom, waartoe ook astma en allergische rhinitis of rhinoconjunctivitis (hooikoorts, allergische neus- en oogontsteking) behoren. Mensen met atopisch eczeem hebben of krijgen vaak ook astma en/of hooikoorts.
Bij atopie worden te veel immunoglobuline E (IgE) en andere ontstekingsmediatoren aangemaakt in respons op relatief onschuldige stoffen in de voeding of omgeving. Men gaat er vaak van uit dat dit het gevolg is van genetische factoren, waar men weinig aan kan veranderen. De conventionele behandeling van atopisch eczeem bestaat vooral uit inwendige en uitwendige ontstekingsremmers om de symptomen te verminderen of onder controle te houden.
Toch ligt de oplossing in het herstel van de verstoorde huidbarrière. Dan kan atopisch eczeem genezen worden, op voorwaarde dat alle onderliggende oorzaken (langdurig) aangepakt worden.
DE AANPAK
Intoleranties
Het is als uitgangspunt handig om te weten of je intolerant bent voor bepaalde voeding, dit kan getest worden in de praktijk.
Je bent wat je eet
Uiteraard gaan we kijken wat je eet en wat daaraan zou kunnen veranderen, mede op basis van de uitslag van de intolerantietest.
Voeding is heel belangrijk omdat:
– het invloed heeft op je hormonen. Als je hormonen uit balans zijn kan dit van invloed zijn op je huid
– het is belangrijk voor een goede darmfunctie. De samenstelling van je microbioom (alle “beestjes” in je darmen) is heel belangrijk een heeft veel invloed op je gezondheid en dus ook op je huid. Als de darmen minder goed functioneren kan de opname van vitaminen en mineralen belemmerd worden. Indien er sprake is van een lekke darm (leaky gut) kan het gebeuren dat er afvalstoffen of onverteerde deeltjes van voeding in je bloedbaan komen en huidklachten veroorzaken
– bepaalde voedingsmiddelen kunnen ontsteking in je lichaam veroorzaken, zoals dit zich ook voordoet bij rosacea.
Spijsvertering
Huidklachten zie je vaak bij mensen met een slechte spijsvertering. Dat begint vaak al met te weinig maagzuur maar wat ook vaak voorkomt is dat mensen met bijv. rosacea SIBO hebben, een bacteriële overgroei in de darmen.
Factoren als warmte, kou, pittig eten, stress en alcohol zijn niet de oorzaak maar kunnen de rosacea wel stimuleren.
Hormonale disbalans
Soms krijgen vrouwen van 45+ ineens huidklachten. Wat?! Dit heeft vaak te maken met een veranderende hormoonhuishouding. Hier valt gelukkig ook genoeg te doen om de balans te herstellen.
Om tot een oplossing te komen
Uiteraard is het belangrijk de oorzaak te achterhalen, pas dan is een gericht aanpak mogelijk:
Kortom, er valt veel te onderzoeken maar als eenmaal helder is wat de triggers zijn, ben je een stuk dichter bij een oplossing.
* intake incl. huidanalyse
*analyse voedingsdagboek
*voedingsadvies
*suppletieadvies
*verzorging en make-up advies
*leefstijladvies
*2 vervolgconsulten
*exclusief supplementen
Aanvullende hormoonspeekseltest: + € 140,00
Aanvullend ontlastingsonderzoek: +/- € 260,00
De meeste zorgverzekeraars vergoeden een deel van de consulten uit de aanvullende verzekering. Informeer bij je zorgverzekeraar hoeveel jij vergoedt krijgt per consult. Je betaalt het programma in één keer, maar ontvangt per consult een factuur.
Wil je weten of ik jou ook kan helpen? Maak dan vrijblijvend een afspraak via de website voor een gratis kennismakingsgesprek.