Laaggradige ontstekingen - een goede uitleg » Your Natural Life

inner_1-1280x800.jpg

Door John van der Woude – osteopaat

Stille ontstekingen, ook wel genoemd laaggradige ontstekingen en in het engels lowgrade inflammation, liggen ten grondslag aan naar schatting 90% van de ziekten. Het is een licht verhoogde activiteit van een deel van het immuunsysteem. Het zijn stille ontstekingen in die zin dat ze lange tijd symptoomloos verlopen. Gewone ontstekingen zijn gezonde reacties die zorgen voor herstelprocessen. Maar deze chronische stille ontstekingen kunnen leiden tot beschadiging van weefsel en cellen. Ze kunnen het immuunssyteem uitputten en kunnen ook op den duur leiden tot arthrose en arthritis, auto-immuunziekten, hartvaatziekten, alzheimer, diabetes mellitus (suikerziekte) en kanker. Tegenwoordig denkt men zelfs dat depressie te maken heeft met ontstekingen in het brein.

De oorzaken voor laaggradige ontstekingen zijn:

 1. Metabool syndroom;
 2. Stress;
 3. Tekorten aan bepaalde voedingsstoffen;
 4. Overmaat aan omega-6 vetzuren;
 5. Voedselallergiëen;
 6. Darmproblemen;
 7. Verzuring van het lichaam;
 8. Infecties;
 9. Leeftijd;

Nu is het zo dat 70% van je cellen van het immuunsysteem zich bevinden in je spijsverteringskanaal. Dus een goed startpunt om iets te doen aan de stille ontstekingen is je voeding te veranderen.

Ontstekingsbevorderende voedingsmiddelen zijn:

 • Niet natuurlijk voedsel met conserveringsmiddelen, smaak- en kleurstoffen
 • Omega 6 vetten, zoals in zonnebloemolie, maisolie
 • Transvetten, alle kunstmatig hardgemaakte (gehydrogeneerde) vetten, zoals in margarines
 • Snelopneembare koolhydraten (aardappels, pasta’s, brood en meelproducten), die zorgen voor insulinepieken en het stapelen van vetten in de buik en buikvet geeft weer ontstekingen
 • Glutenhoudende granen die onze darmen snel kunnen beschadigen (tarwe, gerst, spelt, rogge, kamut)
 • Koemelk en andere gepasteuriseerde zuivel (ook vanwege irritatie van de darmwand), geitenmelk wordt vaak beter verdragen
 • Te veel koffie, alcohol, suiker en thee. Groene thee en kruidenthee kan wel.
 • Varkensvlees en vleeswaren

Ontstekingsremmende voedingsmiddelen zijn:

 • Vette vis, zoals makreel, zalm, tonijn, sardines
 • Verse ongebrande noten, vooral walnoten
 • Ruime hoeveelheden verse biologische groenten met veel variatie en kleur op je bord
 • Biologische appels, druiven en bessen
 • Extra virgine koudgeperste ingefilterde olijfolie voor koude gerechten
 • Cocosolie om in te bakken
 • Vaak en veel gebruik van knoflook, uien en kruiden (rozemarijn, tijm, oregano, koriander, basilicum)
 • Kurkuma en gember veel gebruiken in wokgerechten en soepen (of een kurkuma supplement gebruiken)
 • Glutenvrije granen, zoals boekweit, quinoa, teff
 • Eiwitten, bij voorkeur zoveel mogelijk plantaardige eiwitten zoals in groene groenten, zeewier (bevat ook jodium), ongebrande noten, zaden, pitten
 • Vitamine D: veel mensen hebben hiervan een tekort en met name ’s winters is het gebruik van een goede vitamine D3 supplement aan te raden

Een voedingswijze rijk aan (snelopneembare) koolhydraten kan ook meer crosslinks (lees:verklevingen) geven in het bindweefsel met allerlei klachten van spieren, banden en pezen.
Het zorgt ook voor meer rimpelvorming. Allemaal redenen om het kalm aan te doen met brood, aardappels, pasta’s, meelproducten en zoetigheden.

Zeer belangrijk is ook variatie. Een monotoon voedingspatroon kan eerder allergieën en intoleranties geven. Voedselallergieën geven snel klachten zoals misselijkhied, diarree, buikpijn, hoofdpijn, niezen, tranende ogen, verstopte neus. Voedselintoleranties zijn langzamere reacties, die zich soms pas na dagen uiten. Bij mensen met chronische vermoeidheid, overprikkelingsbeelden (zoals migraine, ziekte van Menière) en prikkelbare darmsyndroom laat ik tegenwoordig op verzoek een voedselintolerantie test uitvoeren. Er komt dan een uitgebreid rapport met voedingsadviezen.

Al met al zien we dat voeding een belangrijke sleutel is om de stille ontstekingen echt stil te krijgen. U kunt zelf veel doen om klachten, symptomen en ziekten te voorkomen en u kunt veel bijdragen aan uw herstel. Ik wil u daarbij graag ondersteunen en adviseren. Manuele correcties van uw spijsverteringsorganen, wervelkolom, middenrif, zenuwen en bloedvaten kunnen vaak de vitaliteit en het functioneren van de spijsvertering verbeteren. De meerwaarde zit in de combinatie van osteopathie, natuurgeneeskunde en adviezen over levensstijl (lifestylemedicine).

Bron: John van der Woude – osteopaat

Yvonne Kuijpers

Instagram

Dit foutbericht is alleen zichtbaar voor de WordPress admins

Fout: geen feed gevonden.

Ga naar de instellingenpagina van Instagram Feed om een feed te maken.

Kennismakingsgesprek van 20 min. is gratis!

Kennismakingsgesprek van 20 min. is gratis!

Meld je aan voor maandelijkse inspiratiemail en ontvang de allerbeste tips voor jouw gezondheid.

Je bent succesvol aangemeld