Collageen, hebben we dat nodig? » Your Natural Life

No-Collagen-Collagen-3-potjes-0-1280x1280.jpg

Collageen, hebben we dat nodig?

Er valt veel te lezen over collageen, het zou ons verjongen en een mooiere huid geven. En uiteraard zijn er vele supplementen te koop waarvan geclaimd wordt dat die toch echt de beste zijn, met de mooiste resultaten. Wat is er nu van waar? Heeft het nut of is dit de zoveelste hype? Ik zocht het voor je uit.

Er zijn een aantal factoren die ervoor zorgen dat ons collageen in het lichaam afneemt:

  • Stress
  • Onvoldoende slaap
  • Blauw licht van schermen (yep terwijl je werkt en scrollt schieten de rimpeltjes erin ☹)
  • Zonlicht
  • Ongezonde voeding
  • Met de leeftijd neemt het af, vanaf ongeveer 30 jaar

Bij gebruik van collageen denken mensen aan hun gezicht, en het verminderen van de rimpeltjes. Maar collageen is overal in je lichaam nodig. Alle weefsels zoals pezen, spieren, bindweefsels, de darmwand en de wandjes van je bloedvaten hebben collageen nodig als bouwstof.

Uit onderzoek blijkt dat goed collageensupplementen wel degelijk bij kunnen dragen aan een jonger uiterlijk en een goed functionerend beweegapparaat.  Maar ook bij huidklachten als acne, rosacea en eczeem dragen ze bij aan verbetering van de huid. Ook binnen het huidverbeteringsprogramma Skinside wordt er indien nodig gebruik gemaakt van collageensupplementen. Want als collageen iets doet voor je darmwand, draagt het ook bij aan een gezondere huid.

Voordat je aan een supplement begint, zou je eigenlijk eerst eens je voeding onder de loep kunnen nemen. Krijg je vitamine C binnen en eet je wel genoeg eiwitten? Collageen is ook een eiwit. Als je niet voldoende eiwitten uit voeding eet, heeft een supplement niet zoveel zin. Een gezond mens die niet overdreven veel sport zou ongeveer 0,7-1 gram eiwit per kilo lichaamsgewicht binnen moeten krijgen om het lichaam te voorzien van de bouwstoffen die het nodig heeft. Als je dus 70 kilo weegt, streef je naar 50-70 gram eiwit per dag. Eiwitten vind je onder andere in vlees, vis, kip, eieren, bonen, noten en zaden. Een goede manier om collageen uit voeding binnen te krijgen is het drinken van homemade bottenbouillon.

Wil jij weten hoeveel eiwit je binnenkrijgt? Maak dan eens gebruik van een voedingsapp op je telefoon en track je voeding een paar dagen. Dan krijg je ook meteen een indruk van hoeveel eiwitten er in bepaalde voeding zit. Want een kipfileetje van 100 gram bevat niet 100 gram eiwit bijvoorbeeld.

 

collageen

Welk collageensupplement is dan goed?

Collageen moet uit dierlijke producten komen dus collageensupplementen waar vegan opstaat, dat kan eigenlijk niet.

Er zijn wel mooie producten die zelf geen collageen bevatten maar die wel alle factoren bevatten om het lichaam in staat te stellen collageen te vormen, zoals de Lois Lee No Collagen Collagen booster.

Daarnaast heeft Sckin Nutrition de Sckin Collagen+ (op basis van viscollageen incl. vitaminen/mineralen, aminozuren), dit is een heel mooi compleet product met alle cofactoren erbij.

Revitaltrax is tot slot een mooi merk met collageen en een paar cofactoren erbij.

Als je de producten googelt, zul je zien dat het geen goedkope supplementen zijn. Maar ze zijn wel een hele waardevolle aanvulling voor je gezondheid. Gezien de voordelen voor je gezondheid is het wel belangrijk een kwalitatief goed product te kiezen.

 

 

 

 

 

 

 

Yvonne Kuijpers

Kennismakingsgesprek van 20 min. is gratis!

Kennismakingsgesprek van 20 min. is gratis!

Meld je aan voor maandelijkse inspiratiemail en ontvang de allerbeste tips voor jouw gezondheid.

Je bent succesvol aangemeld