
Wat is acné en waardoor ontstaat het?
Acné, een van de bekendste problemen onder jong en oud. Acné komt voor op delen van de huid waar haarzakjes en actieve talgklieren aanwezig zijn. De huid rond en in de afvoergang van de talgklier vertoont dan een gestoorde verhoorning. In dit geval laten huidcellen elkaar minder snel los en ontstaat er dus een ophoping van huidcellen die de huidporiën blokkeren. Dit wordt dan uiteindelijk een meeëter. Wanneer de meeëter geïnfecteerd raakt door de bacterie ‘Proprionbacterium acnes’, ontstaat er een ontsteking. Deze ontsteking uit zich dan in een rood gezwollen pukkel of een met pus gevulde puist die jij waarschijnlijk wel kent!
De meest voorkomende vorm van acné is ‘acné vulgaris’. Het kan ontstaan door een te hoge testosteronspiegel, een verstoorde insulinehuishouding, spijsverteringsproblemen, een bacteriële huidinfectie, stress of het gebruik van te veel zuivel.
Welke hormonale verstoringen veroorzaken acné?
Een verstoorde hormoonbalans is een grote boosdoener voor het ontstaan of verergeren van acné.
Bij een te hoge toename van testosteron, kan de huid reageren door meer olie te produceren. De overproductie van olie zorgt voor verstoppingen en ophopingen in de huid waardoor acne-veroorzakende bacteriën ontstaan. Daarnaast kan je lichaam reageren door meer talg te produceren. Een overproductie van talg (seborroe) is een van de symptomen die tot acne kunnen leiden. In de pubertijd stijgt het testosteronniveau bij mannen en vrouwen. Dit verklaart waarom zoveel pubers last hebben van acné. Maar de toename van testosteron kan voorkomen op alle leeftijden. Daarom kan acné, die veroorzaakt wordt door een te hoog testosteronniveau, ook nog voorkomen na de pubertijd.
Daarnaast is een goede regulatie van de bloedsuikerspiegel belangrijk voor het voorkomen van infecties en ontstekingen op de huid. Het hormoon insuline zorgt hiervoor. Maar wanneer de insulinehuishouding verstoord is, neemt de aanmaak van testosteron, Insuline Growth Like Factor (IGF-1) en Epidermaal Growth Factor (EFG) toe. Zowel testosteron als IGF-1 stimuleren de productie van talg en keratine, EGF stimuleert alleen de productie van keratine. De kans op ontwikkeling en verergering van acné neemt hierdoor toe.
Welk effect heeft jouw voedingspatroon op acné?
De soorten en hoeveelheid voeding die jij dagelijks kiest, heeft veel invloed op de werking, gezondheid en hormonale balans van jouw lichaam. Jouw voedingspatroon heeft dus ook invloed op het ontstaan of verergeren van acné. Door het aanpassen van de voeding die jij kiest, kun je gunstige effecten zien op jouw acné!
Snelle koolhydraten
Voeding met een hoge glycaemische belasting kan acne verergeren. Simpel gezegd gaat het om voeding met veel snelle koolhydraten. Dit zijn producten waar veel suiker in zit, zoals de meeste snoep- en koeksoorten, maar ook bijvoorbeeld witte rijst, wit brood en witte pasta. Ook wordt een relatie gezien met een hoge consumptie van melkproducten. Als je dus erg last hebt van puistjes, kun je beter suikerhoudende voeding proberen te vermijden en melkproducten met mate gebruiken of helemaal vermijden.
Sterke spijsvertering
Een goedwerkende spijsvertering is cruciaal voor de gezondheid en is ook van belang bij huidproblemen. Wanneer de spijsverteringsorganen optimaal werken, zorgen zij ervoor dat voedingsstoffen via de darmwand worden opgenomen en zo de bloedbaan bereiken. De bloedcirculatie voorziet alle organen en systemen van voedingsstoffen en energie en deze bereiken zo ook de huid.
Onder andere door ongezonde voeding kan de spijsvertering uit balans raken. Voedingsstoffen worden dan minder goed opgenomen, waardoor de conditie van de darmflora achteruit gaat. Hierdoor ontstaan er gifstoffen en ontstekingsbevorderende stoffen in de darmen. Voedingsstoffen voor de opbouw en herstel van de huid zullen dan minder beschikbaar zijn. Bovendien zullen afvalstoffen uit de darmen de huid extra belasten en dat zou kunnen leiden tot huidproblemen als acné. Voor een goede spijsvertering adviseer ik je om geraffineerde suikers, zetmeel en een overmaat aan zuivelproducten te vermijden of in ieder geval te verminderen.
Kies voor goede vetten!
Het genoeg eten van vetten is ook een factor wat veel invloed heeft op het verminderen of voorkomen van acné. Het gaat dan wel nadrukkelijk over de onverzadigde, gezonde vetten. Het kiezen voor producten waar het omega-3 vetzuur en omega-6 vetzuur GLA (gamma-linoleenzuur) in zit, heeft een onwijs positief effect op de opbouw van de huid, de darmslijmvliezen en het werkt ontstekingsremmend. Als je last hebt van acné, raad ik je dus sterk aan om verzadigde vetten (producten als: vet vlees, zuivel en koeken) te vermijden, maar wel voldoende onverzadigde vetten in te nemen.
Voorbeelden van producten met Omega-3 vetzuren:
- Walnoten
- Lijn-, hennep- en chiazaad
- Vette vis, zoals zalm en makreel
- Lijnzaad-, vis- en hennepolie
Voorbeelden van producten met Omega-6 vetzuren:
- Arachide-olie (pindaolie)
- Zonnebloemolie
- Teunisbloemolie
- Hennepolie
- Bernagieolie (olie van komkommerkruid)
- Margarine en halvarine
Daarnaast raad ik je aan om GLA (Omega-6 vetzuur) in te zetten als supplement op het moment dat je last hebt van een ernstige vorm van acné. Naast een uitgebalanceerde voeding natuurlijk!
Het is wel belangrijk de verhouding tussen omega 3 en omega 6 in de gaten te houden. In het Westerse eetpatroon eten we vooral veel omega 6 vetten, wat ontsteking in het lichaam kan bevorderen. Door meer omega 3 vetten toe te voegen, wordt de verhouding beter en hebben omega 3 vetten een ontstekingsremmende werking. Positief bij acné dus!
Wat smeer je erop wat daadwerkelijk helpt?
In de reguliere en complementaire zorg wordt acné vaak behandeld met uitwendige middeltjes die de betreffende bacteriën doden of de afschilfering van de huid bevorderen. De intentie is om zo de afsluiting van talgklieren te verminderen, waardoor de vorming van mee-eters afneemt.
Het is echter belangrijk om je lichaam juist van binnenuit te verzorgen en je lichaam de juiste voedingsstoffen te geven! Zo kun je je lichaam op een natuurlijke wijze een goede ondersteuning bieden bij het verminderen of voorkomen van acné. Ik adviseer je dus om eerst naar je voeding te kijken en je voeding aan te passen, voordat je uitwendige middelen gaat gebruiken.
Je kunt voor een aanvullend effect op je voeding wel zelf van natuurlijke producten een aantal verzorgende middelen maken!
Voorbeelden van natuurlijke middelen:
- Aloë vera-gel zorgt dat zowel ontstoken als niet ontstoken puistjes sneller verdwijnen wanneer lokaal aangebracht op de aangedane huid. Aloë vera-gel ondersteunt de huidgenezing en houdt de huid gehydrateerd! Daarnaast bevat het bioactieve stoffen met een ontstekingsremmende (o.a. salicylzuur) en antimicrobiële werking (tegen infecties).
- Je kan zelf een effectieve en goedkope tonic maken om de huid te reinigen met 1 deel biologische appelciderazijn en 3 delen water. Doe de tonic op een watje en wrijf zachtjes over de huid. Appelciderazijn heeft een antibacteriële werking en is mild exfoliërend wat verhoorning van de huid tegengaat. Bovendien vernauwt appelciderazijn de poriën en herstelt het natuurlijke pH van de huid. Een lotion met zeer heilzame werking, is een aftreksel van kamillebloesem wat men ter verzachting aanbrengt na het reinigen met de appelciderazijn tonic.
- Daarnaast kun je een aftreksel van kamillebloesem en gekookt water maken. Laat het aftreksel afkoelen, zeef het en breng de lotion met een watje op de aangedane huid. Bewaar het in een glazen flesje in de koelkast. Kamille is ontstekingsremmend, en zeer verzachtend. Het gaat uitdrogen van de huid tegen en vermindert roodheid. Maak de verzorging compleet door als afsluiting de Aloë vera-gel aan te brengen op de huid.
Lukt het niet om je acné onder controle te krijgen? Dan is het misschien zinvol eens verder te kijken. Wellicht heb je voedingsintoleranties, komt je vitaminen- of mineralen tekort voor de opbouw van de huid of zitten er pathogenen in je darmen. Overweeg dan om een EMB-bloedtest te doen. Voor meer informatie lees hier verder over onderzoeksmethoden of hier.